Buraki są lekkostrawne, niskokaloryczne i nie wywołują alergii. Zawierają witaminy : C, A, E, K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez,
fosfor, potas, sód, cynk i kwas foliowy.
Buraki kiszone wzmacniają krew oraz poprawiają skład flory jelitowej,
dzięki czemu praca układu pokarmowego i przemiana materii zostanie usprawniona. Mają działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy, i pobudzają do rozwoju szarych
komórek.
Najłatwiejszy sposób na kiszone buraczki to sól, czosnek i woda.
-buraczki czerwone
-2 łyżki soli na 1 litr wody
-3-4 ząbki czosnku na jeden litrowy słoik
Wystarczy buraki obrać i pokroić na paseczki lub mniejsze cząstki. Włożyć do wyparzonego słoika, wraz z obranymi ząbkami czosnku. Na słoik jednolitrowy zazwyczaj wrzucam 3-4 ząbki. Im więcej czosnku, tym buraczki po ukiszeniu będą twardsze. Następnie do przegotowanej i lekko ciepłej wody dodać sól i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zazwyczaj na 1 litr wody dodaję 2 łyżki soli. Zalać buraczki w słoiku tak, aby całe znalazły się pod wodą, pozostawiając jedynie odrobinę powietrza pod pokrywką.Zakręcić dokładnie. Jeśli wody będzie za dużo, podczas kiszenia nadmiar może uwolnić się spod pokrywki. Polecam obserwowanie i umieszczenie słoika na powierzchni łatwej do czyszczenia. Wystarczy 5-7 dni kiszenia. Buraczki smakują lekko kwaśno i nie trzeba już ich niczym przyprawiać. Woda z kiszonki jest super zakwasem do barszczyku czerwonego. Smacznego!
Buraki zawierają witaminy :
-C, A, E, K
i minerały:
-wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwas foliowy
- pomagają w odkwaszeniu organizmu
-regulują poziom cholesterolu
-zmniejszają ryzyko miażdżycy
-przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych.
Buraki kiszone:
-wzmacniają krew
-poprawiają skład flory jelitowej,
-usprawniają pracę układu pokarmowego i przemianę materii
-pozytywnie wpływają na układ nerwowy
-pobudzają do
rozwoju szarych
komórek.